I fri översättning

I fri översättning

Katten, morteln, urnan, krukan, hackspetten

Entrén till ett flerfamiljshus agerar som ett mellanrum, en semi-offentlig plats där det pågår transporter av kroppar och ting i omväxlande riktningar. Utrymmet som leder till trapphall och hissar saknar taktil och rumslig variation. På väggarna finns några äldre väggmålningar, påverkade av nötning och klotter. Målningarna är realistiska med naiva inslag och föreställer en katt, en mortel, en urna med syrenkvistar, en kruka med en växt och en glidflygande hackspett. Som solitärer är de utplacerade i samma höjd längsväggarna, förbundna genom sin enkla gestaltning.


Väggmålningarna fungerar som en katalysator för att undersöka hur material berättar och gör. Jag prövar hur översättningar av materiella avbildningar på en yta kan gestaltas som objekt som inkluderar platsens villkor. Nagellack, tuschpennor, aluminiumburkar, återvunnet garn från en tröja, en sten och fjädrar från en innerkudde. Dessa material blir en vokabulär som kan tala om förflyttningar och hinder, om förväntningar och tristess.

Katten, morteln, urnan krukan, hackspetten

Material, materialitet och materialiseringar i fri överrsättning

Katten

2022/2023

Material/teknik: handtuftat och fastvirkat naturfärgat ullgarn på väv samt återbrukat garn från stickade tröjor, koftor, mössa, halsduk i ull/bomull/akryl/lurex och bomullstrikå. Podium av kartonger, trä och temperabemålad trätrall.

Mått: Cirka 80 x 110 x 142 cm

Morteln

2022

Material/teknik:

Natursten, trälimsförstärkt gips med vattenmarmorerat nagellack. Podium av kartong och temperabemålade möbelben.


Mått: Cirka 80 x 80 x 165 cm

Urnan

2022/2023

Material/teknik: Sotad plåt av aluminiumburkar. Ihopfogad med vikningar, nitar, järntråd, häftklamrar, vävtejp. Podium av kartong och temperabemålade möbelben.


Mått: Cirka 80 x 80 x 192 cm

Krukan

2022

Material/teknik: Pappersbaserad lera på stomme av kartong och trä. Akrylfärg, tuschpennor. Podium av kartong och temperabemålade möbelben.


Mått: Cirka 80 x 70 x 230 cm

Hackspetten

2022/2023

Material/teknik: Infärgade och naturella fjädrar från innerkudde. Fjädrarna är fastsatta på rep som är upphängda i spännband. Podium av kartong och trä.


Mått: Cirka 80 x 80x 200 cm